Heb jij last van jouw lijf, of heeft jouw lijf last van jou?
Het lichaam geeft soms klachten die niet wijzen op een lichamelijke aandoening. Het is een uiting van psychische stress of emotionele last. Deze kan soms tientallen jaren blijven bestaan. Of deze ontstaat pas als de stress voorbij is. Dan voel je pas hoe moe je eigenlijk bent. Of hoeveel spanning het heeft gegeven.
Stress kan positief zijn, of negatief. Lekker druk zijn is ook stress, maar kan heel fijn zijn.
Stress moet wel ‘aan’ en ‘uit’ kunnen. Het lichaam moet kunnen herstellen van het ‘aan-staan’. Als dat onvoldoende gebeurt, kunnen er klachten ontstaan.
Soms is het lichaam verleerd om te ontspannen. Soms staan gedachten herstel in de weg. Of oude, opgekropte emoties geven nog steeds onrust.
Renske Breure helpt je te zoeken naar factoren die de klachten in stand houden. Wanneer de onderliggende oorzaak verholpen is, hebben de klachten geen (of minder) reden om te bestaan.
Wat zijn de psychosomatische klachten?
Lichamelijke klachten
- SOLK (somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten, bv. fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom, maag-darmklachten)
- gespannen, rusteloos, opgejaagd voelen
- vermoeidheid
- hoofdpijn
- moeilijk inslapen / vroeg wakker worden
- benauwdheid / hartkloppingen
- overmatig transpireren
Pychische klachten
- het gevoel hebben uit balans te zijn
- concentratiestoornissen, piekeren, verminderd geheugen
- niet meer kunnen genieten en ontspannen
- sneller geëmotioneerd raken: snel huilen, vaak onzeker zijn, angstig, somber, ‘kort lontje’, snel geïrriteerd zijn
- ander gedrag vertonen: gejaagd, overactief, niet meer kunnen stoppen,onvoldoende greep op eigen leven hebben, overmatig gebruik middelen, lusteloosheid, moeilijke situaties vermijden
- twijfelen aan eigen capaciteiten
Hoe helpt de psychomatische oefentherapeut jou?
Psychosomatische oefentherapie is een specialisatie binnen de algemene oefentherapie, in de richting van het psychosociale domein. De psychosomatisch oefentherapeut onderzoekt, behandelt en begeleidt cliënten met (complexe) lichamelijke klachten. Patronen van denken, van omgaan met situaties worden uitgezocht. Zonodig praten we over doorstane ingrijpende levensgebeurtenissen. Ook wordt onderzocht hoe het lichaam reageert op die patronen.
De behandeling bestaat uit gesprekstherapie, waardoor je meer inzicht krijgt in je gedachten, emoties en handelen. Je leert stress anders te benaderen en beter te hanteren. Daarnaast zijn er emotieneutralisatie oefeningen. Het laatste onderdeel van de behandeling bestaat uit therapeutische lichaamswerk: door middel van aandachtstraining, ontspannings-, adem- en expressieoefeningen kom je weer tot rust, in balans en in je kracht.
De psychosomatisch oefentherapeut is bij uitstek geoefend in het veranderen van gedrag: in denken, doen, voelen, en in lichamelijke aansturing.